10. januar 2013
Hollandske kroketter
Mine forældre er hollændere, og jeg er bl.a. vokset op med hollandske madtraditioner.
En af de delikatesser som står lysende klart for mig i min barndom er kroketter.
Jeg har smagt og spist kroketter i alle afskygninger, især den der kaldes ’Bitterbal’ er en af mine favoritter.
Her i weekenden lavede Bitterbal og de smagte lige så godt som husker. Her følger opskriften.
Et stykke oksekød med ben til simremad
3 laurbær
1 løg
60 gram smør
½ dl. fond
60 gram mel
Sennep
Rasp
æg
Muskatnød
Salt
Peber
Et stykke oksekød med ben brunes af i en gryde. Vand hældes over til kødet til det er dækket og 3 laurbærblade tilsættes. Kødet koges ved svag varme i 3 timer til kødet er mørt. Herefter rives kødet til fine strimler.
1 løg snittes fint og svitses i lidt olie. Fond og mel tilsættes og røres til det har fået en ensartet og cremet konsistens. Kødstrimlerne tilsættes sammen med lidt revet muskatnød, salt og peber.
Hefter skal massen køles til det har fået en fast konsistens.
Når massen er afkølet tages en lille klump med en teskes, som formes til en kugle. Kuglen vendes i lidt mel, æg og rasp og frituresteges til det har fået en gylden farve. Bitterbal spises med lidt stærk sennep.
Fantastisk opskrift.
Jeg husker dem siden 70’erne hvor min spillede fodbold i PSV EINDHOVEN.
Nu mangler jeg en opskrift på Bahmi skiver. Måske kan nogen hjælpe med det. Dem medbragte han ofte når var på ferie herhjemme i Danmark