28. oktober 2010

Et portræt af en mesterkok

Ferran Adrià er blevet kaldt for verden bedste kok og det er ikke uden grund.
Han er født den 14. maj 1962 i L’Hospitalet de Llobregat som ligger i udkanten af Barcelona.
Han startede sin kulinariske karriere i 1980’erne som opvasker hos den fransk hotelrestaurant Hotel Playafels der ligger i Castelldefels, Spainen. I løbet af opholdet lærte han forskellige klassiske kulinariske teknikker. Efter fire måneder vendte han tilbage til Barcelona, hvor han arbejdede hos forskellige restauranter.
Derefter valgte han at aftjene sin værnepligt hos søværnet, hvor han arbejdede i kaptajn generalens køkken og blev senere hen ansvarlig for køkkenet.
I august 1983 forlod han militæret og kort efter fik han en prøveperiode hos El Bulli, de var begejstret for det de så og han blev ansat som kok. Da Ferran Adrià startede hos E Bulli var restauranten kendt som en traditionel fransk restaurant.
Restaurantens Manager Juli Soler forslog at han tog ud og rejste og indsamlede nye inspiration som kunne bruges i restauranten. Ferran Adrià rejse til nogle af de bedste restauranter i Frankrig, hvor lærte mange teknikker fra forskellige mesterkokke.
I slutningen af 1980’erne begyndte han at eksperimentere med molekylær gastronomi og det har siden hen ændret El Bulli placering i den kulinariske historie. Hans skabte retter der overraskede kunderne uden at gå på kompremis med den sublime smag. 

Nedenfor finder du et videoindslag fra El Bulli.

www.youtube.com/watch?v=Bg9h5S1VW3w

Tilmeld dig nyhedsbrevet, og vær den første der får besked om de nyeste events, insider-tips, interviews, madanmeldelser, restauranter og trends. Nul spam. http://www.sakana.dk/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *