12. december 2013

Klassisk rødspættefilet med remoulade og dild

Fiskefilet

December måned er lig med julefrokoster, og for de fleste kan det hurtig blive til et par adskillige.
Her forleden fik jeg lyst til fristlavet rødspættefilet med remulade. Nej, remuladen er ikke lavet for bunden af, det skyldes at jeg aldrig spiser remulade. Jeg synes, at det er madspild, at lave en remulade for så, at smide det meste ud pga. holdbarhedsdatoen. Her følger opskriften

6 rødspættefileter fra fiskehandleren
2 æg
hvedemel
rasp
remulade
dild
citron
6 skiver rugbrød

På et par af fileterne sad stadig et stykke skind, som lige skulle fjernes.
Rødspættefileterne vendes først i lidt mel.
Æggene piskes og fileterne vendes herefter i æggemassen.
Til sidst vendes fileterne i rasp.
En god klat smør kommes på en stegepande.
Når smørret har fået en let gylden farve, kommes i panden og steges på begge sider.
6 skiver rugbrød anrettes på en tallerken og smøres med lidt smør.
De frisklavet fiskefileter anrettes på hver tallerken og pyntes med lidt og citron.
Der spises selvfølgelig remulade til fiskefileterne.

Skriv en kommentar

5. december 2013

Nakkekoteletter med spicy kokossauce og ris

Nakkekotelet

Her i weekenden havde jeg lyst til lidt spicy mad som ikke skulle tage for mange minutter at lave. Så det blev til nakkekoteletter med spicy kokossauce og her følger opskriften.

4 nakkekoteletter
1 dåse kokosmælk
1 dåse koncentreret tomatpure
2 spsk. thai karrypasta
en portion ris
salt
peber

Risen koges som anvist på pakken.
Kokosmælken, tomatpure og karrypasta røres ud i en gryde til en ensartet masse, og koge ved svag varme.
Nakkekoteletter steges på begge sider og krydres med lidt salt og peber.
Vandet hældes fra risen også er der klar til servering.

Skriv en kommentar

3. december 2013

Mad & teatertegninger når det er bedst

I torsdags i sidste uge deltog jeg i åbningen af udstillingen ”Fra 1. række – Dansk teatertegning gennem 100 år” i Det Kongelige Bibliotek.

Inden udstillingen blev åbent holdt Det Kongelige Biblioteks direktør Ervind Kolding Nielsen en åbningstale.
Herefter introducerede bladtegner og leder af Museet for Dansk Bladtegning Claus Seidel udstillingen.
Selve udstillingen blev åbnet af skuespiller Karen-Lise Mynter, som fortalte små sjove historier om sine egne erfaringer med, at blive stregtegnet af bladtegner.

Ude i foyeren havde Restaurant Søren K disket op med forskellige anretninger inspireret af stemningen til teatrenes premierer. Her følger et par billeder af de forskellige anretninger.

Bloody Mary

”Teater blod” Bloody Mary
Tomat juicen havde en rund og krydret smag af især chili. En tyndskåret selleristav var anrettet i drinken.

Foie gras

”Decadencen” Foie gras
Foie gras var rørt op, så det havde fået en cremet konsistens som leverpostej. Foie gras’en var anrettet på en slags rugbrød, som var cirkelformet. Smagen var rigtig fin, dog overdøvet den syltede skive af agurk, som lå på toppen en anelse.

Rådne æg

”Fadæsen” Rådne æg og tomater
Æggene have ligget i en lage i nogle timer, så de havdet fået det rådne look. De smagte glimrende en smule for salt. Der var drysset rigeligt med groft salt.

Rullepølsemadder

”Tæppefald” Rullepølsemadder øl & vand
En klassisk hjemmelavet velsmagende rullepølse anrettet på en halv skive rugbrød pyntet med sky, løgringe og karse.

IMG_1951

”Panem et Circenses” Sprødt brød salt kærnet smør 
Frisk brød, som har fået en sprød skorpe, dråber af fed olivenolie af god kvalitet var hældt på brødstykkerne. Til brødet blev der serveret smør og groft salt.

Æbleskiver

”Monologen” en æbleskive med karakter
Æbleskiverne med en dejlig svampet konsistens og havde en fin citronsmag.

Bladtegner

Efter, at have smagt på de lækre anretninger, gik jeg i kælderen og så den smukke udstilling som indeholdte et hav af smukke stregtegninger af hovedrolle indehaverne i operaer, teater og balletter igennem de sidste 100 år. Tegninger som alle har været vist i landsdækkende aviser.

En udstilling som jeg varmt kan anbefale.

 

Skriv en kommentar

28. november 2013

Anmeldelse af oliven tapanade

Oliven tapanade

I sommers var jeg i Sydfrankrig for, at besøge mine forældre og, som altid køber jeg lidt tapanade, pølser og vin som jeg tager med hjem.
I år købte jeg Tapande Noire som er produceret af Marius Bernard.

I går tog jeg hul på denne lækre spise, og kom rigeligt på de små mini toasts.

Mini toasts

Denne tapanade er en smule anderledes end de andre jeg har smagt. Den er mere koncentreret og fed i smagen.  Olivensmagen er dyb og rund på en skøn måde.

Selve konsistensen er meget fin og silkeblød, jeg har smagte oliven tapanader som var mere grov i det. Det er også lækker på sin egen måde.

Denne tapanade er saltet helt perfekt, og den understøtter oliven på bedste vis.

Skriv en kommentar

26. november 2013

Indisk vegetarisk linseret

Indisk karry

I fredags tænkte jeg, at var det tid til at prøve noget nyt.
Jeg har hørt om det indiske vegetar køkken, men det er aldrig noget jeg har kastet mig ud i. Engang skal være den første, jeg må sige at jeg er blevet meget positiv overrasket.  Her følger opskriften.

Ris
2 glas røde linser
1 stort løg
1spsk. olie
2 spsk. karrypasta
1 spsk. karrypulver
1 tsk. spidskommen
1 tsk. chilipulver mix
1 tsk. salt
1 tsk. sukker
1 tsk. hvidløg
1 tsk. ingefær
390 gram hakkede tomater
friske korianderblade

Linserne vaskes til vandet er klart, koges til de er møre og vandet hældes fra.
En portion ris sættes til at koge.
Løget skæres i grove stykker og steges på en pande til de har fået en gylden farve.
Ingefær rives fint og hvidløg presses. Begge dele kommes på panden.
Karrypasta, karrypulver, spidskommen, chilipulver mix, salt, sukker, hvidløg og ingefær hældes på stegepanden, hvor det vendes og steges et par minutter.
Jeg valgte at købe hakkede tomater, som jeg hældte direkte på panden.
Krydderierne røres ud i tomatsaucen, og retten koges op.
Den varmesauce hældes over linserne og blandes, og hældes i en skål.
Retten pyntes med lidt friske koriander, også er der klar til servering med frisk kogte ris.

Skriv en kommentar

21. november 2013

Anmeldelse af grillet artiskokker

Grillet artiskokker

Jeg er vild med artiskokker. Det er bare ikke altid muligt, at få fat i friske artiskokker.

I sidste uge, deltog jeg i et 3 dags seminar, hvor jeg havde medbragt nogle hjemmelavet sandwiches.

Den ene sandwhich indeholdte mozzarella ost, parmaskinke, artiskokker og salat.
Jeg var ret spændt på hvordan den ville smage, fordi det var første gang, at jeg har købt grillet artiskokker fra Svansø på glas.

Artiskokkerne ligger i en lage af olivenolie og forskellige krydderier. De har bevaret sprødheden og den gode smag. Dog skal man huske at tilføre lidt salt, da lagen ikke er saltet.

Ellers er der kun et at sige, grillet artiskokker fra Svansø er et glimrende substitut for frisk artiskokker.

Skriv en kommentar

19. november 2013

Spinat ravioli med bacon og artiskokker

Spinat revioli

Jeg havde lidt rester i køleskabet igår som skulle bruges, og det blev til denne nemme pastaret. Her følger opskriften.

1 pk. Ravioli med spinat og ricotta
¼ glas artiskokker
½ pk. bacon tern
1 hønsebuillon terning
tørret rosmarin
salt
peber

Ravioli koges i 3 minutter i lidt vand tilsat en hønsbuillon terning.
Bacontern ristes på tør pande.
Jeg kunne desværre ikke få fat i friske artiskokker i sidste uge.
Artiskokkerne tages ud af glasset og lægges på et stykker køkkenrulle, så overskyet olie kan blive opsuget.
Bacontern, artiskokkerne kommes i gryden med Ravioli.
Retten krydres med lidt tørret rosmarin, salt og peber.
Herefter anrettes retten i en skål, også er der klar til servering.

Skriv en kommentar

17. november 2013

Billeder fra personalemad til Geranium

I lørdags den 9. november 2013 lavede jeg forskellige slags sushi og autentiske japanske retter til personalet hos Geranium.

Geranium - kok

Til at starte med fik jeg hjælp af en kok.

IMG_1838

Som timerne gik kom de en efter en og hjalp.

IMG_1844

Mig selv

Skære fisk

Jeg skære fisk til nigiri

Geranium køkken

Flot ser maden ud i Geraniums køkken.

Maden

Maden gik som varmt brød.

Geranium kø

De var rigtig gode til at stå i kø.

Arbejde

Tilbage til arbejdet.

Arbejde

I fuld sving.

Skriv en kommentar

14. november 2013

Anmeldelse af Meyers bageri

Claus Meyers bageri

I oktober måned åbnede Claus Meyer et bageri på Amager, det har jeg ventet længe på.

Det var med stor glæde, at jeg lade vejen forbi og åbningsdagen.
Det var en lidt af en happening som foregik på stedet. Udover de mange kunder som væltede ind og ud af døren, så stod 3 af Claus Meyers medarbejder og kværnede mel, som du kunne købe til ½ pris på åbningsdagen.

Claus Meyer bageri

Jeg skyndte mig ind i forretningen og måtte vente et par minutter.
Til min overraskelse er bageriet ifølge Claus Meyer den eneste af hans bagerforretninger, som også laver sprøde italienske pizzaer. Der står 2 friske italienere og langer pizzaer over disken.

Jeg har altid haft er svaghed for Claus Meyers kanelsnurre, så jeg købte en af dem.
Jeg blev ikke skuffet, størrelsen, smagen og kvaliteten levede fuldstændig op til standarden.

Der kun et at sige Claus Meyer har gjort det igen.

Skriv en kommentar

12. november 2013

Hollandsk boerenkool

Boerenkool

Mine forældre er hollændere, jeg er flasket op med klassiske hollandske retter såsom boerenkool.
Jeg har aldrig haft et anstrengt forhold til grønkål, selvom jeg som barn ikke var helt stolt af at sige det i skolen. Det et er en sund og billig ret som er ret nemt at lave. Her følger opskriften.

1 pose grønkål
4 bagekartofler
Pølser
evt. lidt smør
Rødvinseddike
salt

Grønkålen rives af stokken og vaskes.
Bagekartofler skrælles og skæres i kvarte og kommes i en gryde med salt vand.
Grønkålen lægges oven på kartoflerne, som koges i en times tid.
Det meste af vandet hældes fra og grønkålen og kartoflerne moses.
Hvis man har lyst kan komme lidt smør, jeg gør det ikke.
Pølserne steges på en pande.
Når man taget en portion boerenkool, hældes lidt rødvinseddike henover mosen.

 

Skriv en kommentar