17. oktober 2013
Æblekage med flødeskum
Her i weekenden fik jeg lyst til den klassisk æblekage som vi alle kender. Her følger opskriften.
8 Gråsten æbler
2 spsk. sukker
æblekagerasp
piskefløde
Æblerne skrælles, kernehuset fjernes og de skæres i både og kommes i en gryde.
Bådene koges ved svage varme til de af møre.
Gryden afkøles i lidt koldt vand.
Den kolde grød kommes skiftevis i en skål med æblekagerasp.
Jeg vælger med vilje ikke, at komme piskefløde på toppen, for den bliver hurtig flad og kedelig.
Piskefløde piskes og kommes på kagen lige inden servering.
15. oktober 2013
Svampe risotto med kogeflæsk
Her for et par uger siden lavede jeg denne velsmagende efterårs ret. Her følger opskriften.
200 gr. Risottoris
sjat rødvin
100 gr. Svenske svampe
6 dl. hønseboiullon
revet parmesan
1 stk. kogeflæsk
3 laurbærblade
peberkorn
2 løg
Kødet brunes på alle sider i en gryde.
Kold vand hældes i gryden til kødet er dækket.
Laurbærblade, peberkorn og et løg skåret i grove stykker kommes i gryden.
Kødet koges ved svag varme i 2 timer.
En løg snittes fint brunes i lidt olie i en anden gryde.
Risen kommes i gryden og vendes et par gange.
En sjat rødvin kommes i gryden og der røres stille og rolig, mens det absorberes.
Svampene renses, skæres i mindre stykker og kommes i gryden.
Hønsebouillon hældes i lidt afgangen, der røres mens det absorberes.
Lige inden risen er færdig kommes en portion revet parmesan i retten.
Der røres også er der klar til servering.
Skriv en kommentar
14. oktober 2013
Bourgogne-vine
Udfordre dine smagsløg inden julen står for døren!
Torsdag den 14. november 2013 afholdes årets sidste event ”Foredrag og smagning af Bourgogne-vine” hos en af Københavns ældste vinhandler, nemlig hos Ubbes vine.
Som en af de få, bliver du taget med ud på en rejse i Bourgognens tegn, der strækker sig over flere lande.
Vi starter på marmorbroen (hvis vejret er til det), hvor vi sabler den Weingut Henninger, som er en tysk Pinot Noir, en rød mousserende vin fra årgang 1994.
Så går det eller derud af. Vineksperten Troels Birch vil i korte træk tale om følgende;
- Bourgognen-vinens historie og om de lande der producere vinen.
- Om druen, fremstillingsprocessen og lagring.
- Forskellen på de forskellige af vine (almindelig, dyr og eksklusiv).
- Hvad du skal være opmærksom på når du køber Bourgogne.
- Hvilke råvarer du bør servere til Bourgogne.
Under foredraget smager du følgende vine;
- Les Clos, 2002, Chablis Grand Cru (hvid bourgogne)
- Le Haut Mesnil, 2009, Sancerre (rød loire)
- Weisenheimer Halde, 2010, Langenwalter (rød tysk)
- Domaine Des Varioelles, 2000, Clos Vougeot grand Cru (rød bourgogne)
Til vinsmagningen serveres 8-10 lækre tapas lavet af ”Det Autonome Køkken”.
Skriv en kommentar8. oktober 2013
Efterår = svampesæson
Selvom jeg synes, at det er lidt trist at vinke farvel til sommeren, så glæder jeg mig over efteråret.
For så popper alskens skønne svampe op af jorden, og de små lokale grønthandler bugner med friskplukket svampe.
Et af mine favoritsteder er grønthandlerne som står lige midt imellem Torvehallerne.
Lidt tidligere på ugen kiggede jeg forbi, og fik købt kantareller og svenske svampe. Det er grønthandler som jeg helt klart kan anbefale.
Nedenfor finder ud et udpluk af deres svampesortiment.
Finske shiitake: Et stort udvalg af frisk og mellemstore finske Shiitake svampe
Svenske svampe: Det er første gang at jeg stifter bekendskab med disse svampe som kaldes “Svenske svampe”. De har en dyb og krydderet smag, som egner sig perfekt til risotto og i salater.
Trumpet svampe: Fin og slanke trumpet svampe
Kantareller: De har de bedste kantareller, de er store og friske og har en god smag
Karl Johan: Klassiske og fine Karl Johan
Østershatte: Flotte og silkebløde Østershatte
Skriv en kommentar7. oktober 2013
Foredrag og smagning af Bourgogne-vine
En spændende og unik event om Bourgogne-vine.
Hvis vejret tillader det, bydes der velkommen på Marmorbroen, hvor vi sabler vinen Weingut Henninger.
Herefter holdes et fascinerende foredrag om Bourgogne-vinen, og under foredraget smager du 5 unikke og eksklusive vine, og du får serveret 8 lækre tapas, der er tilberedt af “Det Atonome Køkken”.
Om foredraget
- Du hører om Bourgogne-vinens historie og om lande, der producerer Bourgogne-vine.
- Du lærer om de forskellige typer Bourgogne, der serveres under foredraget.
- Du lærer om forskellen på de enkelte Bourgogne-vine.
- Du bliver bevidst om, hvad du skal kigge efter, når du køber Bourgogne.
- Du får kendskab til, hvilke råvarer du bør servere til Bourgogne, så den kommer til sin ret.
Når du går fra eventen, har du fået
- En viden om Bourgogne, dens historie og de lande, der producerer den delikate vin.
- Et indblik i, hvordan den delikate vin fremstilles, og hvad der gør de forskellige processer enestående.
- En forståelse for, hvad gør denne eksklusive vin unik.
- Et kendskab til, hvordan du serverer Bourgogne på bedste vis.
- En smagning af 5 forskellige Bourgogne, de færreste har smagt.
De 5 forskellige vine er Weingut Henninger 1994, Les Clos 2002, Le Haut-Mesnil 2009, Weisenheimer Halde 2010 og Donaine Des Variolles 2000.
Alt i alt får du et 2 timers langt foredrag om unikke og eksklusive Bourgogne-vine, der afholdes af den daglige leder Torben Birch. Glæd dig til unikke vine og tapas af en helt særlig karakter. Klik her for at læse mere om eventen
Skriv en kommentar
29. september 2013
Japansk sushi til restaurant Geranium
Her forleden blev jeg kontaktet af verdens bedste kok Rasmus Kofoed fra Geranium.
Han inviterede til at lave sushi og andre japanske retter til personalet.
Det er en meget spændende opgave, fordi det er en oplagt lejlighed for mig, at vise hvad det japanske køkken rummer af spændende retter.
For at giver personalet en unik smagsoplevelse har jeg valgt at arbejde med råvarer, som normalt ikke findes på menukortet hos de danske sushirestauranter.
Lørdag den 2. november står jeg og laver sushi og andre særlige retter i Geraniums køkken.
Nu er det sidste chance!
Om 10 timer lukkes der for tilmeldinger til eventen ”Foredrag og middag på formel B”. En event der afholdes lørdag den 5. oktober 2013 hos formel B.
Interesserer du dig for råvarer af god kvalitet, gourmetmad og insider viden og tips fra en Michelin-kok, så er denne event lige noget for dig.
Michelin-kokken Kristian Møller starter med at holde et unikt foredrag for Sakana – Club Gourmet. I korte træk kommer han til at tale om følgende;
- Årstiderne betydning for valg af råvarer.
- De kriterier der skal være opfyldt før Kristian er tilfreds.
- Kompleksiteten bag sammensætningen af Michelin-retter.
- Efter foredraget serveres en unik og velsmagende 4-retters menu, som er et bud på hvordan du får mest muligt ud af efterårets råvarer.
Pris 700 kr. og medlemspris 520 kr.
Klik her for at resevere en plads.
Du er velkommen til at tage en veninde, kollega eller kæreste med.
Hvad får du ud af et års medlemskab?
Ved at tegne et års medlemskab modtager du en velkomstpakke, der består af et eksemplar af kogebogen ‘Matcha, omakase og sushi‘ (værdi 220 kr.), og en GRATIS plads på kurset ‘Sushi for begyndere‘ (værdi 550 kr.)
Du bestemmer, om du selv vil bruge pladsen til sushikurset eller, at give den væk som gave. Pladsen skal bruges indenfor et år.
Dertil får du direkte adgang til 6 eksklusive gourmetevents.
Læs mere om medlemskabet her
Skriv en kommentar
26. september 2013
Trøffelpasta med kantareller
Denne sæson er fantastisk når det kommer til svampe, så jeg forsøger at få smagt på så mange forskellige som muligt. Her forleden lavede jeg denne skønne ret.
½ pk. kantareller
½ pk. pasta med hvide trøffelfyld
madlavningsfløde
salt
peber
Kantarellerne renses og steges i lidt smør til de er gyldne.
Pastaen koges i let saltet vand med et par dråber olie.
Madlavningsfløde hældes på stegepanden og kantarellerne vendes.
Vandet hældes fra pastaen og pastaen kommes på stegepanden.
Retten krydres med lidt salt og peber, så er der klar til servering.
24. september 2013
Fyldte kyllingebryster
Her forleden lavede jeg fyldte kyllingebryster på mine egen måde, som læseren sikkert vil bemærke så er det ikke helt efter bogen. Her følger opskriften.
1 pk. frisk Shiitake svampe
½ pk. champignon
10 mandler
3 kyllingebryster
salt
peber
Svampene hakkes fint og steges i lidt olie på en pande.
Mandler hakkes groft og kommes i panden og vendes sammen med svampene.
Fyldet krydres med lidt salt og peber.
Kyllingebryster skæres i midten så der kommer en lomme.
Fyldet kommes i brysterne og lægges i smurt bradepande.
Brysterne pensles med lidt olie og der drysses lidt salt på.
Kyllingebysterne bages i 45 minutter ved 150 grader.
Til retten serverede jeg en mos som var en blanding af græskar og kartoffel.
22. september 2013
Hvem er Michelin-kokken kristian Møller?
Kristian Møller har været uddannet kok siden 2001.
I 2003 overtog han restauranten og valgte at videreføre stilen fra den tidligere restaurant. Dog, har de fået nyt inventar og nyt køkken, og de har 18 ansatte i restauranten.
I mange år havde de en 7-retters menu med tilhørende vinmenu på menukortet, og i 2008 havde de en ’Rising Star’ sammen med noma.
Da finanskrisen ramte valgte de at sadle om velvidende at det kunne koste dem Michelin-stjernen. De fjernede dugene fra bordene, satte vand på bordene, satsede på god mad vin og skabte et sted hvor man hygger sig.
I 2011 lavede de menukortet om til simple retter til 130 kr. med 20 retter på menukortet uden, at gå på kompromis med kvaliteten.
I 2012 fik de besøg af en anmelder fra Michelin-guiden og påtrods af det ændret koncept har Michelin-guiden forsat tildelt restauranten en stjerne.
Lørdag den 5. oktober 2013 afholdes eventen ”Foredrag og middag på formel B”, hvor vi starter aften med en lille bonus til deltagerne.
Kristian Møller har sagt ja til, at forlade køkkenet for en stund for at holde unikt foredrag om maden der laves på restauranten, noget som han normalt ikke gør.
Han vil bl.a. tale om følgende;
- Sæsonens råvarer, og hvilken betydning det har for sammensætningen af menukortet.
- De tanker Kristian Møller gør sig, når han udvikler nye retter til menukortet.
- En personlig fortælling om den særlige menu der serveres for Sakana – Club Gourmet.
Efter foredraget serveres en unik og velsmagende 4-retters menu. Pris 700 kr. og medlemspris 520 kr.
Gå ikke glip af et sjældent foredrag med Michelin-kokken Kristian Møller efterfulgt af lækker middag.
Hvad får ud af et års medlemskab?
Ved at tegne et års medlemskab modtager du en velkomstpakke, der består af et eksemplar af kogebogen ‘Matcha, omakase og sushi‘ (værdi 220 kr.), og en GRATIS plads på kurset ‘Sushi for begyndere‘ (værdi 550 kr.).
Du bestemmer, om du selv vil bruge pladsen til sushikurset eller, at give den væk som gave. Pladsen skal bruges indenfor et år. Dertil får du direkte adgang til 6 eksklusive gourmet events.
Skriv en kommentar17. september 2013
formel B’s take on efteråret
Efteråret har i den grad sneget sig ind af bagdøren og rammer nu med fuld styrke.
En årstid der byder på blæst og en del regn, mens naturen og dens farver viser sig for sin smukkeste side.
Det synes jeg også menukortene afspejler, når jeg kigger runde på de Københavnske restauranter.
Råvarer som jordskokker, æbler, rødbeder, peberrod, hummer, svampe og blomkål, råvarer som vi alle kan købe i de fleste supermarkeder og specialbutikker og dog.
For nu er det ikke helt det samme, Michelin-restauranterne har med deres viden om råvarer indgået samarbejde med særlig udvalgte leverandører, der er eksperter på deres felter og som søger for, at de råvarer der leveres til Michelin-restauranterne har fået de bedste vækstbetingelser.
Selvom du måske ikke har mulighed for få fat i råvarer af præcis samme kvalitet, så skal du ikke fortvivle.
Lørdag den 5. oktober afholdes eventen ”Foredrag og middag på formel B”, hvor vi starter med et unikt foredrag der afholdes af Michelin-kokken Kristian Møller.
Kristian taler om de overvejelser de gør sig når de udvikler Michelin-retter til menukortet.
Et foredrag hvor du får en unik viden, nye indsigter og udvidet din horisont.
Herefter serveres eksklusiv 4 retters menu, hvor du smager klassiske efterårsråvarer kombineret og tilberedt på nye og spændende måder.
Gå ikke glip af denne mulighed for, at møde Michelin-kokken Kristian Møller inden restauranten lukker andre gæster ind.
Vent ikke for længe – tilmeldinger til eventen tikker ind.
Hvad får ud af et års medlemskab?
Ved at tegne et års medlemskab modtager du en velkomstpakke, der består af et eksemplar af kogebogen ‘Matcha, omakase og sushi‘ (værdi 220 kr.), og en GRATIS plads på kurset ‘Sushi for begyndere‘ (værdi 550 kr.).
Du bestemmer, om du selv vil bruge pladsen til sushikurset eller, at give den væk som gave. Pladsen skal bruges indenfor et år. Dertil får du direkte adgang til 6 eksklusive gourmet events.
Få information om medlemskabet
Skriv en kommentar